3 minuten leestijd (579 woorden)

Wedstrijdcoaching voor jeugdleden

Sinds vorige zomer zijn er bij De Where weer jeugdleden die wedstrijden willen roeien. Een van hen is Bart van den Berg. Hij is enthousiast geraakt door het aanbod van Frans Kat, Denis du Cloo en Hans Ammerlaan om hem voor wedstrijden te coachen. De training is in volle gang. Riet van Straten had een gesprek met Bart om te horen wat zijn ervaringen zijn met de voorbereiding en training. Hieronder volgt een verslag van dat gesprek.

Bart wordt binnenkort 18 jaar; hij woont in Purmerend en gaat bij het Jan van Egmond Lyceum naar school. Dit jaar doet hij examen VWO en het zal dus best pittig worden om het examenjaar en wedstijdroeien te combineren, maar Bart ziet daar niet tegen op. Na het examen wil hij in Leiden rechten gaan studeren. Voorlopig blijft hij in Purmerend wonen en wil nog wel lid blijven van De Where. De Leidse roeivereniging Njord lijkt hem ook wel aantrekkelijk.

De eerste ervaring met een officiële KNRB wedstrijd had Bart vorig jaar met de Eemhead, een wedstrijd over 5 km.

Bart: "ik was voor de start best gespannen maar ik ging er vol in. Ik startte als eerste in mijn skiff en toen ik eenmaal op weg was voelde ik me goed. Maar een roeier kwam langszij wat me enorm triggerde, ik trapte harder. Het was zwaar…. Mijn lichaam zei "stop!"… maar ik moest door….heftig. Ik roeide voor wat ik kon en hoorde ineens: Bart, Bochten!!!. Och, wat jammer, ik roeide geen mooie bochten. Ik heb zeker 200 meter teveel geroeid. Ik had eerste kunnen worden in plaats van 2e. Het is een wijze les. Ik moet veel meer omkijken. Toch was er ook voldoening, ik heb mijn eerste race gevaren."

De wedstrijdjeugd is nu flink aan het trainen. De wintertraining van Bart ziet er uit als volgt:

  • Zaterdag:'s Ochtends 08.00 uur roeien, vooral techniek.'s Middags roeien of ergometer
  • Zondag:wielrennen of ergometer
  • Maandag:ergometer of hardlopen
  • Dinsdag:indoor training
  • Woensdag:roeien, vaak dubbelen, starttechniek trainen
  • Donderdag:rustdag
  • Vrijdag: ergometer

De eerstvolgende wedstrijd is de Skiffhead op 29 maart op de Amstel, een wedstrijd over 7,5 Km. Die rivier is wel iets anders dan de Purmerringvaart. Ook op de Amstel veel bochten, dus de ervaring met de Eemhead komt goed van pas. Maar hier krijg je ook te maken met golven en een groot deelnemersveld.Door de intensieve wintertraining denkt Bart in maart de 7,5 km Skiffhead wel aan te kunnen. Voor de kortere afstandover bijv. 2000 m meent hij nog te kort te komen, daar moet zeker nog aan gewerkt worden. Hoe ervaart Bart de trainingen?

Bart: "ik vind het heel leuk om te roeien, het geeft veel voldoening om te merken dat het goed gaat. De roeitechniek, het roeigevoel, dat is fijn. Het is ook heel plezierig om in de groep bezig te zijn. Nu heb ik nog geen speciaal doel met roeien; ik zal wel zien waar ik uitkom. Natuurlijk is het ook soms zwaar. Als ik om 07.00 uur opsta en in het donker om 08.00 uur op het vlot sta, nat, koud,denk ik wel eens……….Maar bijna altijd is er na de training een groot gevoel van voldoening. Ik denk ook aan de coaches, zij staan daar ook voor ons op het vlot. Ik heb daar veel respect voor. Diep respect."

Het was een plezierig gesprek. Riet en waarschijnlijk heel veel Where ledenwensen hem veel plezier en succes met trainingen en wedstrijden in dit komende jaar.

×
Blijf op de hoogte

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Al een account? Hier aanmelden
zondag 28 mei 2023