Leren roeien, training en begeleiding
Roeien is een technische sport waarin veel te leren is. Bij het roeien hoort ook enige materiaalkennis. En je moet er voor zorgen dat de veiligheid voor bemanning en materiaal is gegarandeerd. Als lid van De Where krijg je instructie in de roeitechniek en de nodige kennis van andere leden die hiervoor speciaal zijn opgeleid.
De basistechniek van het roeien is, ongeacht het niveau waarop je roeit, niet zo eenvoudig als het lijkt. Een goede techniek voorkomt blessures en leidt tot meer en langer roeiplezier. Maar ook het goed sturen van de roeiboot gaat volgens bepaalde principes. Aspirant-leden van 18 jaar en ouder zonder roei-ervaring krijgen dan ook instructie om de basisbeginselen van het roeien, sturen, materiaal en de regels op het water te leren.
Instructie
De instructie bij De Where wordt gegeven door vrijwilligers, meestal ervaren roeiers. De instructie is gratis en duurt meestal 1 uur per week. De basis instructie wordt door vast team van instructeurs op vaste dagen/tijden gegeven.
De instructie begint direct in de boot. Dat kan een wherry, C1 of skiff zijn.
Volwassenen die nog niet eerder hebben geroeid beginnen veelal in een wherry. De instructeur kan dan mee in de boot op de stuurplaats. Na ongeveer 3 a 4 maanden, afhankelijk van de vorderingen, kun je afroeien. Als je hiervoor slaagt, kan je "vrij" roeien in de wherry's van de vereniging. Je bepaalt dan ook of je verdere instructie wil krijgen voor andere boottypes.
De leden die de basisinstructie hebben afgerond wordt gevraagd om (naast de ervaren instructeurs) zelf ook hun bijdrage te leveren aan de instructie van weer nieuwe leden. Als beloning voor die inspanning kan je dan als meer gevorderde roeier verder leren onder de noemer: beter roeien.
Training en begeleiding
Roeien is een sport waarbij je alle spiergroepen gebruikt en waarbij weinig tot geen blessures voorkomen. Soms wordt na een blessure zelfs aangeraden om te gaan roeien. Tijdens de roeibeweging worden de gewrichten minimaal en de spieren maximaal belast. Wist je trouwens dat roeien een van de intensiefste sporten ter wereld is? Toproei(st)ers hebben relatief gezien de grootste hart/long capaciteit.
Je kunt naast het roeien, gebruik maken van de indoorruimte in het clubgebouw. Daar staan ergometers, er zijn hartslagmeters en er hangen trainingsschema's aan de muur. Je kunt je instructeur vragen of hij/zij je daar een instructie en aanwijzingen bij geeft. Als je intensief gaat trainen raden we je aan om vooraf een sportkeuring te laten doen en je training goed op te bouwen.
In de winter kun je minder op het water roeien. Dat geldt zeker voor de avonden. Op dinsdagavond kun je daarom meedoen aan een indoor conditie- en spiertraining in een sportzaal in Purmerend. De training wordt verzorgd door enkele leden van De Where.