ROEIVERENIGING DE WHERE
een sportieve vereniging voor jong en oud

       GRATIS PROEFLESSEN!

De boten

De Where heeft een vloot van 60 boten van verschillende types; zowel toerboten als wedstrijdboten
Het type van een roeiboot wordt aangeduid met een letter, een cijfer en een of meer tekens. De letter W staat voor wherry, C voor C-boten en B voor B-boten. Gladde boten hebben geen letter, alleen een cijfer. Het cijfer geeft het aantal roeiplaatsen in de boot aan.

Wherry's
Een wherry is een brede open toerboot met één of twee stuurplaatsen. De boot is ingericht voor scullen (dat is roeien met twee riemen). Een wherry kan zijn uitgevoerd als single wherry (voor één roeier) of als dubbelwherry (voor twee roeiers). De Where heeft houten en polyester wherry's.

Gladde boten
Een gladde boot is een smalle boot met alleen een binnenkiel. Ze komen voor in uitvoeringen voor 1, 2, 3, 4 of 8 roeiers, met of zonder stuurman, zowel voor scull- als voor boordroeien. De gladde boten zijn onderverdeeld in wedstrijdboten en recreatie of oefenboten. Ook hoort er bij elke boot een maximaal gemiddeld ploeggewicht.
Een Skiff is de éénpersoons-uitvoering van een gladde boot.

B-, C- en E-boten
Een B-boot is een recreatie of oefenboot die iets breder is dan een gladde of wedstrijdboot en minder breed dan een C boot. Bij de Where is de boot de Wheermolen een B-boot voor 4 roeiers, scull met stuur.
Een C-boot is een open boot in de vorm van een C met een gladde huid en binnen- en buitenkiel. In dit type kan je zowel scull als boord roeien. Er zijn uitvoeringen voor één, twee, drie of vier roeiers, al dan niet gestuurd. Een E-boot is een iets bredere versie van de C- boten.

Gestuurd en ongestuurd
Gestuurde boten hebben een roer, stuurtouwen en een aparte stuurplaats. Bij ongestuurde boten bepalen en corrigeren de roeiers (meestal de boeg) hun koers met behulp van hun riemen. Sommige boten hebben een mechanisme waarbij een roeier ook met zijn voetenbord het roer kan bedienen.

De voor de roeisport gebruikte roeiboten:

Naam  Type  Aantal roeiers  Heren  Dames  Stuurman  Min. gewicht
Skiff 1x 1 O O nee 14 kg
Dubbel twee 2x 2 O O nee 27 kg
Twee zonder 2- 2 O O nee 27 kg
Twee met 2+ 2 - niet ja 32 kg
Dubbel vier 4x 4 O O nee 52 kg
Dubbel vier met 4x+ 4 - - ja 52 kg
Vier zonder 4- 4 0 - nee 50 kg
Vier met 4+ 4 - - ja 51 kg
Acht 8+ 8 0 0 ja 96 kg

  • De × of de * geeft scullen aan, oftewel twee riemen per roeier. De andere nummers zijn boordnummers.
  • De + oftewel de met slaat op een gestuurd nummer met een stuurman of -vrouw. Bij de andere nummers sturen de roeiers zelf. De * geeft scullen aan mèt stuurman.
  • Met een O zijn de Olympische nummers in de open klasse aangegeven. Er is ook nog een speciale gewichtsklasse, het zogeheten licht roeien.

Webredactie/kopij

Heb je nieuws of foto's
voor de website?

E-mail naar