Nieuws

3 minuten leestijd (582 woorden)

Voorjaarstocht PRV de Where op zondag 7 april 2019

Het Toertochten roeien begon dit jaar in Noord Holland. De Purmerender Roeivereniging de Where oprganiseerde op zondag 7 april hun "rondje Purmer". Wij : Jan de Wit, Hans Hoebert, Maatje Jonkers, Michiel de Groot en mijn persoon, moesten heel vroeg uit de veren om op tijd aan te komen in Purmerend. Start tocht tien uur. Weersverwachting was droog en zon dus beloofde veel goeds. Hun botenhuis is een pracht locatie direct aan de Purmer Ringvaart. We werden hartelijk welkom geheten door Pieter Schmal en vrijwilligers van PRV de Where.
Koffie en koek en daarna de boten in. Wij maakten de vrijwel nieuwe C4x+ Wijdewormer klaar voor vertrek. 
Met acht andere boten voeren we op richting Monnickendam. 
RV Jason was vertegenwoordigd met 4 man, RV de Kogge(roeivereniging WestFriesland) met z'n drieën,
RV de Hertog (Den Bosch) met zo'n 8 man, RV ZZV (Zaandam) 5 man, wat eigen leden en wij dus.

Bij de eerste slagen werden al de eerste kledingstukken uitgedaan vanwege de toenemende temperatuur. Glad water, het kon niet op. Het moest allemaal niet gekker worden want we bleken ook nog een jarige aan boord te hebben. Luid werd door ons in het Purmerland een verjaarlied gezongen voor Michiel die die dag jarig was. Vogels vlogen op.

De te varen route was eenvoudig, volg de bedijking van de drooggemaakte polder de Purmer. Monnickendam kwam in zicht. We lieten dat links liggen want de lunch was geplanned in Edam. Het werd alsmaar warmer. Regelmatig tufte op de dijk de Volkswagen voorbij van toercommissaris Pieter. Een vrolijk gezicht en ook een goed gevoel de we op de juiste vaarroute 
waren. Tegen lunch tijd legden we aan in Edam.

Het aanleggen was simpel en eindelijk konden we even de benen strekken voor een korte wandeling naar het bekende café van Thomas Groot "Thomas café" waar ons een verassing wachtte namelijk een broodje Bal. Zeer welkom na zo'n tocht. Temperatuur bleef maar oplopen. Iedere boot ontving een vragenlijst die ingevuld moest worden aan de hand van wat 
ludieke vragen plus moest men een pakkende slogan verzinnen.
Een tweede verassing: Stadstoer door Edam. Wandeling door hartje Edam met deskundige uitleg over de stad. Een mirakel voor ons roeiers, omdat daarvan niets was meegedeeld, dus de ene verassing na de andere. Maar er bleken meer mirakels te hebben plaatsgevonden in Edam. Denk aan Trijntje Cornelisdochter Keever de langste vrouw ter wereld die stierf in 1633 met een lengte van 2 meter 54 centimeter. Of Jan Claeszn Clees die 455 pond zwaar was of Pieter Dircksz Langebaert met z'n baard van ruim 2 en een halve meter en zijn baard waste in de stadsgracht.Om nog maar te zwijgen van het miraculeuze verhaal van de zeemeermin die zou zijn gevangen door Edamse vissers. Na een buitengewoon leuke en interessante wandeling door Edam, weer teug naar de boten.

Nog een uurtje roeien. Omdat Michiel zijn verjaardag vierde gingen regelmatig versnaperingen door de boot. Zo tegen vijven weer terug bij het botenhuis voor de borrel en wat soep. De Toercommissaris maakte de winnaars bekend van de beste slogan. Wij vielen niet in de prijzen maar dat drukte de pret niet.Iedereen was enthousiast over dit dagje rond te Purmer.

Wij van Isala hebben PRV de Where van harte bedankt voor het slagen van deze warme voorjaarstocht en ons bekende presentje aangeboden, dit keer de Lepelaar, met het verzoek dit op te hangen in de bestuurskamer.
Het was al met al een bijzondere toertocht daar in Purmerland. Zeker een aanrader voor nieuwe ISALA roeiers, die dit fenomeen nog niet eerder hebben meegemaakt.

Ton de Haas 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Al een account? Hier aanmelden
Gast
zondag 31 mei 2020

Webredactie/kopij

Heb je nieuws of foto's
voor de website?

E-mail naar

© 2020 PRV de Where. Alle rechten voorbehouden - Design door PeterSwebsites

Gezocht: coronacoördinatoren!

Lees hier meer