4 minuten leestijd (759 woorden)

Roei-tocht 4 augustus 2021

Paul en Leontine van de woensdagmorgen-roeigroep vroegen zich af,of er in onze mooie polders nog meer te ontdekken zou zijn.. Dat bleek,na deze tocht van woensdag jl. en ook voor meerdere personen zeker zo het geval te zijn. Het aantal aanmeldingen werd almaar groter en ivm. aan- of afwezigheid door vakanties etcetera,werden er twee verschillende data ingepland. Voor deze woensdag had Monique een mooi informatiefolder en route door Waterland gemaakt en daar begonnen we om half negen mee en met koffie en thee uiteraard.

Er was genoeg personeel om drie wherry's en een C-3 te vullen en deze vonden het een uur later wel weer tijd voor rust bij de jeugd werk-en hobbyschuur in Ilpendam. Hadden wij wel eens gehoord van slot Ilpenstein met als kasteelheer en Amsterdams burgemeester Frans Banninck Cocq ? En deze twee monumentale kerken.. N.H. wat dat betekent dat weet gelukkig iedereen,maar welke heeft nu een haan op de spits en welke niet??

In de boten maar weer en net buiten het dorpje werd het eerste schip voorzichtig de wal ingeprikt. Blijkbaar is het de bedoeling dat de boten hier "overgehaald" worden. Riemen en bagage er uit,bij de dijk omhoog en enkele tientallen meters verder via het gazon om de woning heen weer het water in. We begrijpen nu waar het woord teambuilding vandaan komt,echt een makkie ahum kuch.. Instappen maar en roeien langs een echte Gerrit Rietveld woning via Gouw- en Nonksloot het Varkensland in. We werden wel door vee maar geen varkens begroet. Diverse kleuren en nieuwsgierig jongvee galoppeert met de staart omhoog met ons mee. Een vaarboer bracht zijn grote stalen ponton voor ons tot stilstand dat was fijn,niet wetende dat we verderop de dag deze nog een keer zouden tegenkomen. Kleine half vervallen houten molentjes en een bordje "pas op stier" Huh? Haha. Fijn water en zon op het bolletje langs het kerkepad met Watergang door dit hoogveengebied. Nu grotendeels beheerd door Staatsbosbeheer,op naar het Mastbosje en wat een mooie plek voor de lunch en met een prima aanlegsteiger daar voor ons gemaakt.

Na de goede geneugten genoten te hebben verder de Drievaart af de Broekervaart in. Die kenden we wel,lekker smal met al die luxe woonschepen en de weg aan de verkeerde kant. Tientallen pontjes en dankzij het prachtige weer behoorlijk druk op de vaarweg. Het havenrak van Broek en Neeltje Pater,welke vroeger beroemd was om zijn "hightea",werd bekeken en nu het zeer smalle slootje door het dorp. Geen straf om daar te mogen wonen lijkt ons. Schilderachtig mooi met al die houten huizen. Grotendeels aan een zijde de riemen slippen en met goed zeemanschap de vele e-boats passerend er door. Daarna scherp bakboord er uit en varen we langs de Noordmeerpolder. We komen in een soort van ringvaartje,want rechts van ons kijken we zeker naar drie meter omlaag deze kleine polder in. Erg mooi,maar potverdrie zeg.. Denk je bijna de kano-overhaalplaats bereikt te hebben de vaarboer zijn pont als brug blokkeert ons daar de weg. Ook hier al dus,er wordt gewerkt met tractoren en hooi of dergelijke.

Geen keus is er omdraaien en omvaren maar en na een half uurtje extra roei wordt het steeds smaller. De riemen blijven hangen in waterlelie,modder en wier. Hard werken,maar zeker leuk en de laatste dertig meter mag er eventjes gejaagd worden. Met behulp van twee kanoërs slepen we onszelf weer de Oudelandsdijkje over en terug de Purmerringvaart in. Nu is het nog maar een uurtje roeien terug naar de soos. De gps verteld ons dat vandaag er 28,8 kilometer geroeid is. De drankjes en een nootje verwelkomen ons en kunnen we zeker terugkijken op een zeer geslaagde dag

Alle mederoeiers dank en tot een volgende keer (ps. voor de tocht op woensdag 25 augustus is er nog deelname mogelijk)

Jan

×
Blijf op de hoogte

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

 

Reacties 1

Gast - Joke W. op maandag 09 augustus 2021 23:24

Leuk verhaal Jan!

Leuk verhaal Jan!
Al een account? Hier aanmelden
zaterdag 03 december 2022