3 minuten leestijd (678 woorden)

Nieuwe-ledentocht 2021: alle ingrediënten voor een leuke dag!

Zondagochtend 12 september 8.00 uur gaat mijn wekker. Dat gebeurt niet vaak in het weekend, maar dat gold ook voor het programma van die dag. Als piepjong lid (nee niet in leeftijd) van de Roeivereniging deed ik mee met de Nieuwe-ledentocht 2021. Aangezien de tocht vorig jaar vanwege Corona niet doorging, mochten ook leden deelnemen die net drie jaar lid zijn. Zo heeft ieder nieuw lid de kans om deze tocht twee keer mee te maken. En getuige de leuke verhalen die ik eerder had gehoord, maakt men daar graag gebruik van. Ik was dus heel benieuwd wat deze dag mij ging brengen.

En zo vertrokken we na de koffie rond 10.00 uur met 5 boten en 15 deelnemers richting het stadje. Daarvoor al een paar keer gebukt onder een brug door geroeid. En ik was al gewaarschuwd: het gaat zeker nog gekker worden. Ik vind het nu al leuk!

Via de Beemster Brug bereikten we het kanaal richting Neck. Het was licht bewolkt en er stond een klein windje. Al gauw waren de boten uitgewaaierd over het water en waren de verschillende snelheden duidelijk. Geen probleem; bij de Jispersluis kwamen we automatisch weer bij elkaar. Daar door de sluis heen, op weg naar de lunch. Nee, niet in een restaurantje aan een gedekte tafel maar in de buitenlucht met je eigen broodjes. En de warme koffie, thee en soep die René met de auto kwam brengen. En ik heb horen vertellen dat het voor het eerst was dat de boten er eerder waren dan René. Maar het was het wachten waard zo in het inmiddels doorgebroken zonnetje. De dames hadden toch behoefte aan een korte wandeling om ergens met een beetje privacy te kunnen plassen.

Na de lunch moesten we ook weer vanaf de rietkant in de roeiboot kruipen; je wordt langzaam aan echt steeds handiger. De tocht werd vervolgd in een andere boot, met andere mensen op een andere roeiplek. Via het waterrijke gebied tussen Neck en Jisp kwamen we bij de volgende uitdaging: opnieuw uit de boten klauteren en de boten zelf het water uittillen om ze aan de andere kant van de weg weer in het water te leggen. En weer door! En ja hoor, daar kwam hij: de brug die zo laag was dat we inderdaad plat moesten liggen om eronder door te kunnen. Niet veel mensen kunnen zeggen dat ze de onderkant van deze brug hebben gezien… als je je ogen open durft te houden.

Veel tijd om bij te komen, was er niet. De volgende uitdaging was de tocht langs de woonboten in Neck. De doorgang was zo smal dat je met de tv in de woonboten kon meekijken terwijl je moest voorkomen dat je riem aan de andere kant in het riet vast kwam te zitten. Een bijzondere oplossing: de ene riem vlak langs de boot leggen en met de andere roeien alsof je in een Venetiaanse gondel zat. Deze instructies kende ik nog niet en bestaan vast niet officieel. Maar het lukte en daarmee kwamen we weer terug op het kanaal, terug naar Purmerend. Nu had ik wat meer oog voor mijn omgeving dan op de heenweg. Leuk om Purmerend eens van een geheel andere kant te bekijken. Voor je het weet, ben je ook weer bij de vereniging.

Terwijl wij de boten uit het water haalden, waren René en Sanneke al druk bezig met het klaarzetten van lekkere hapjes en drankjes. Een grote Coronaproof-kring stoelen werd klaargezet. In de schaduw want het was inmiddels zelfs warm geworden.

Een dag lang roeiend bezig zijn met de geleerde instructies, je houding en de commando's maakt dat alles goed beklijft. Komen daar de mensen bij die je hebt leren kennen, de ietwat spannende manieren om aan de waterkant in- of uit te stappen en tot slot met elkaar een drankje en hapje bij de vereniging… genoeg ingrediënten waardoor ook ik zeg dat je deze tocht inderdaad zeker twee keer moet doen!

Dank voor deze geslaagde dag!

Yolanda

×
Blijf op de hoogte

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Al een account? Hier aanmelden
donderdag 22 februari 2024