5 minuten leestijd (1008 woorden)

Marken 2018

De 1e keer met de Noorderhaaks en de 1e DCR tocht van 2019.

Die combinatie was voor onze ploeg (allemaal nieuw en kersvers van de cursussen) net iets te veel. De Noordzee op bij Muiden was het streven. Maar ja de winter was lang en het zeewater beneden de minimum water temperatuur. Als je dan net braaf de cursus achter de rug hebt waar je verteld is dat je dat niet moet doen….. Ook al is de wind matig tot afwezig en heb je geen opspattend water te verwachten.Dan heb je kans dat de meerderheid kiest voor de veilige Zuiderzee (excuses IJsselmeer) o nee gedegradeerd tot Markermeer, in afwachting van inpoldering.

Achteraf toch niet zo gek om eens kennis te maken met de Noorderhaaks en wat er logistiek bij komt kijken. Toch wat makkelijker om dat nu te hebben dan dat je bij Lauwersoog staat. De GPS was niet zo gemakkelijk te programmeren als verwacht. Even drie waypoints er in zetten Hoe moeilijk kan dat zijn? Dus wel. Oo jee dit is de oude GPS en op het stuurhuis zit de bevestiging van de nieuwe. Geen punt we hebben een tablet mee met een waterkaart. Ingebouwd in een mooie drijvende plank. Tja stuurhuis mee of de tablet met plank?Dan maar het stuurhuis. Voordeel meteen geoefend hoe je moet varen als alle techniek vaalt.

De Noorderhaaks erin. Mooie trailerhelling in Edam, maar wie zet nu al de afmeerpalen hier neer? Rustig te water laten en dan over de boeg naar achteren. Lekker breien met de riemen om de meerpalen. Insteken en aflaten glijden. 

Paulien (M.W.C) vond het wel een goed idee dat ik (Cees Where) als 1e zou sturen. Tenslotte kende ik deze tocht al. Ja dat valt wel tegen op het Markermeer. Weinig wegwijzers daar. Maar doen we op het kompas 90 graden richting het oosten na een halfuurtje stuurboord uit 120 graden naar het zuiden en dan moet je bij het Paard van Marken uitkomen.  

Echt wel leuk, normaal varen we langs de kust en gaat de oriëntatie op wat je aan de wal ziet. Vandaag effe anders, de lucht en het water zijn even grijs en zelfs de zon is niet te zien. Kompas tussen je voeten en dan proberen die 90 graden aan te houden. In de verte gaan zeilboten naar de horizon (tenminste dat hoop je dan maar). Een groot grijs niks om je heen snelheid schatten, koers volgen. Hoe verder uit de kust hoe meer golfslag. Ook al stelt het niks voor in verhouding tot een leuke branding op de Noordzee. We kunnen mooi even wennen aan die 100 kg Noorderhaaks en het feit dat het water aan de boorden niet altijd even hoog is.. Dat gele gevaarte loopt wel lekker als je je best doet.

Na zo'n halfuur moeten we ergens naar stuurboord. Paulien en ik wisselen (eitje in zo'n boot en op dit water). Ergens in de grijze verte moet Het Paard staan. Bij zonnig weer zie je Het Paard ook pas als je in de buurt komt. Het voetenbord stel ik op mijn lengte en dat is meteen de laatste stelstand. Het blokje is BB iets verdraaid en vergeet het maar dat die nog loskomt. Geeft niet doorroeien bekijken we aan wal. Mooie boot lekker roeien, maar zo als ik nu zit zie je nog steeds niks. Water en lucht en geen idee of en hoe snel je vooruitgaat. Heel grappig de wereld is gewoon even weg. De koers uitzetting blijkt te kloppen en na een halfuur of iets mee kunnen we om Het Paard van Marken heen. Aanleggen aan de zuidelijke kant, daar loopt het strand geleidelijker op. Als we aan wal staan arriveert de walploeg op de fiets. Iets te lang ons na staan te zwaaien. Vanuit Edam is het 20 km naar Het Paard, wij hebben maar 13 km geroeid. Hans en Paulien (M.W.C.) hebben Limburgse Vlaai meegenomen en die is toch heel wat lekkerder dan die van de Multivlaai. Of komt het omdat we een lekker stukje hebben geroeid? In de Noorderhaaks blijkt ook een waterpomptang te liggen (handig zo'n gereedschapskist) blokje recht draaien en het is weer in orde. Niet te langkletsen brood op, drinken op en er kan weer een ploeg het water op. 

Lekker jasje trouwens en zo'n stuurstok in plaats van een stuurtouw ook handig.

Wij (Paulien M.W.C., Ton Spaarne, Arjan en Cees de Where. Zwaaien de ploeg uit en gaan terugfietsen. Zal mij niet gebeuren dat de roeiploeg er eerder is dan wij, doortrappen. 20 km later in Edam bij het Strandbad, maar geen boot te zien. Roland (de Where) vond als stuur dat het wel erg tam was vlak bij de kust daarom maar nog wat verder het Markermeer op, op zoek naar wat meer golfslag. Wij zitten erg rustig op het terrasje in afwachting van de Noorderhaaks. 

Bootje binnen, alles eruit, schoonspoelen passen en meten om alles op de trailer te krijgen. Er af is toch makkelijker. J Maar met zijn allen doorwerken lukt het. Oop naar de nabeschouwing én de voorbespreking van de Waddenzee (Daar deden we het voor.) Allemaal bevallen? Ja zeker we gaan ervoor. Lijstje maken met wat er geregeld moeten worden en door wie. Tussendoor nog lekker eten en tevreden naar huis.

Nou ja Arjan en Ed gaan nog even de Noorderhaaks wegbrengen. Geeft nog wat app berichtjes zoals: Wie weet de code van het slot? Waar is de ketting voor de dissel? Maar daarna wordt het rustig en kan ik beginnen met De Lauwersoog-Schier tocht in juni.

Leuke tocht die smaakt naar meer, naar zoutwater.

Cees de Groot prv de Where

Deelnemers: Ton Spaarne, Hans en Paulien MWC, Yvonne, Jeanine, Ed, Roland, Arjan en Cees prv de Where.

×
Blijf op de hoogte

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Al een account? Hier aanmelden
Gast
zaterdag 24 september 2022