3 minuten leestijd (501 woorden)

In memoriam Hermanus Lohmeijer door Nico Korse

Hermanus, zo noemde ik vaak mijn vriend, roeimaat, bridgemaat en soulmate. Herman was een aimabel persoon, een man met ook veel gevoel voor humor. Een van zijn gevleugelde gezegdes was: Alles kan: Wim Kan, koffiekan, melkkan en wat nog meer: IJsselmeer, Volgermeer, Opmeer en wat nog meer, wanneer doet ie het weer! 

Herman was een pantocraat, hij kon alles maken. Daar heeft de roeivereniging enorm veel baat bij gehad. Vele jaren heeft hij zich verdienstelijk gemaakt in de onderhoudscommissie. Samen met Krijn was hij de ruggengraat van die commissie. Hij was een echte onbaatzuchtige medemens. Toen Krijn in de gesloten afdeling van Novawhere terecht kwam, ging Herman Krijn iedere dinsdag ophalen voor de onderhoudsploeg van onze roeivereniging. Op een keer kon hij zijn auto alleen maar kwijt voor de ingang op een invalide plek. Toen hij even later terugkwam met Krijn, had hij een dubbele bekeuringgekregen van 200 euro. Ik heb hem toen geadviseerd om in beroep te gaan en aldaar zijn stok mee te nemen. Hij moest helemaal naar Zwolle toe. Herman deed aldaar zijn verhaal en de officier van justitie stelde toen voor om de boete te halveren. De vrouwelijke rechter vroeg aan Herman, wat hij daarvan vond. Herman antwoordde resoluut: ik ben het er niet mee eens, ik vind, dat het op nul gesteld moet worden! Tot verrassing van Herman zei de rechter: Ik geef U gelijk, ik stel het op nul!

Herman heeft samen met Krijn nog enkele jaren in de "Klussenbus" rond gereden in Purmerend. Ze deden alles Pro Deo. Als er een hemel zou zijn, dan zou Herman naast Petrus voorin mogen zitten! 

Naast een pantocraat (zie zijn prachtige boot thuis) was hij ook een alles-weter, een erudiet persoon. Je kon hem van alles vragen en hij had er een antwoord op. Zoals in vroegere eeuwen enkele mensen, zoals Michelangelo, alles wisten en alles konden, zo was Herman er een van in deze tijd. Hij mag van mij een standbeeld krijgen i.p.v. Jan Pieterszoon Coen in Hoorn. Misschien kan hij bij onze roeivereniging posthuum nog erelid worden bij exceptie, omdat het officieel niet meer kan. 

Ik admireer Herman ook om zijn assiduiteit. Hij is bij heel velen, ik denk o.a. bij Ria Jager en bij al zijn buren, behulpzaam geweest. Hij heeft bij ons thuis ook heel veel gedaan! Als er een probleem was, Herman was altijd bereid om de klus te klaren zonder iets terug te willen hebben. Het gebeurde wel eens, dat het niet wilde lukken en ik zei stop er maar mee. Nee, dat gebeurde niet en hij hield vol tot het wel lukte. Dan zei ik: het zal jou ook niet niet lukken. Je weet twee nonnen heffen elkaar op! 

Herman heeft ons( Paul, Jan van de Beek, Else en mij) bridgen geleerd. Hij was onze leermeester en op 29/10/2007 hebben we van hem een bridge-diploma gekregen onder de naam van de leerschool : Drie-niet-thuis. Tot voor kort heeft Herman nog met ons gespeeld, altijd met heel veel plezier! Wij zijn hem dankbaar, dat hij het ons geleerd heeft. We zullen hem heel erg missen. 

Nico Korse 

×
Blijf op de hoogte

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Al een account? Hier aanmelden
zaterdag 13 april 2024