4 minuten leestijd (773 woorden)

In de Boot met Jaap

Vandaag interview ik Jaap Nijman onze vice-voorzitter en toercommissaris. Het is niet de eerste keer dat ik met Jaap in de boot zit. Tijdens de nieuwe ledentocht van vorig jaar is me dat ook al eens overkomen. Het valt mij op dat als er iets moet gebeuren, gezocht of gedaan wordt dat de naam Jaap vaak valt, ik heb het gevoel...dat hij altijd voor de vereniging klaar staat.

We hebben het interview een paar keer verzet en ter voorbereiding mailt Jaap me zijn roei biografie die inmiddels alweer 42 jaar beslaat. Op een regenachtige dinsdagavond stappen stuur Gré, Jaap en ik samen in een Wherry. Het interview verstoort de ploegenroutine van een ploeg die als sinds meer dan 25 jaar samen roeit in een oars 4 sinds tien jaar met Gré als vaste stuur.
Jaap kan zich een leven zonder roeien bijna niet meer herinneren. Ooit begonnen omdat een vriendje van school op roeien zat, het vriendje hing er na een jaar of twee af, Jaap niet. Inmiddels is hij alweer bijna 42 jaar lid. Maar waarom roeien dan? Jaap weet het niet meer, misschien was hij zoals hij zelf zegt; te lui om iets anders te gaan doen. Roeien is niet zijn enige hobby. Schilderen doet hij ook graag, Hij heeft al een brede collectie eigen werk. Op de facebook pagina struin ik eens wat rond en vind een gezicht dat me erg bekend voorkomt. Het is een zelfportret.

Roeiherinneringen genoeg. Trouwfoto's in de boot, in maart 1983 even een stukje roeien met de bruid. Jaap's vrouw Christa is ook lid geweest van de Where. De veteranen wedstrijd in Sint Petersburg is er ook zo één. Jaap had de afspraken gemaakt en kreeg samen met zijn vrouw Christa, geheel onverwachts een VIP behandeling. Hij kreeg een enorme suite in het sporthotel. Waar de rest van ploeg genoegen moest nemen met wel heel erg eenvoudige accommodatie. Een andere ervaring was het roeien op de Thunersee, prachtige omgeving en prachtig water.

Hoe kom je eigenlijk op dit soort exotische plekken aan het roeien. Het antwoord is simpel, gewoon samen met een van je roeimaatjes even kijken of er een roeivereniging in de buurt van je vakantieadres is en vragen of je een keer een uurtje mag komen roeien.

Tijdens de nazit zegt een van de ploeggenoten gekscherend Jaap Putin verwijzend naar de lange staat staat van dienst die Jaap in het bestuur van onze vereniging heeft. Misschien is de vergelijking met een Obelix die ieder keer een handje toesteekt als er iets moet gebeuren een betere. Jaap is een groot liefhebber van Asterix.
Altijd als ik met Jaap in gesprek ben wordt hij keer op keer aangesproken door andere leden van de vereniging. Jaap is een van de mensen van de vereniging die gevraagd wordt, als er iets moet gebeuren of als iemand iets wil weten. Hoe dat komt. Jaap zegt dat hij graag wil dat het goed gaat op de vereniging en zich daarom gauw ergens mee bemoeit. Op dit moment is Jaap toercommissaris. Als er een tocht is dan zorgt hij samen met Marijke en Toine dat alles goed loopt. Op cruciale punten staat de commissie dan klaar om de boten over te halen of een foto te maken.
Het is al vanaf 1980 dat Jaap vrijwilligerswerk doet op de vereniging. Zo was hij erbij toen in 1984 de eerst acht werd gehaald uit delft. Deze acht was ondeelbaar, eigenlijk veel te lang voor de botenwagen en de punt stak akelig ver over het dak heen. Vanaf 1997 is Jaap voor vijf jaar voorzitter van de vereniging. Dit is in de tijd dat het clubhuis wordt verbouwd. Dit een van de dingen waar hij het meest trots op is. Vijf jaar lang bouwen met allemaal vrijwilligers, en het roeien kon altijd doorgaan. Aan het einde van de verbouwing was er zelfs nog geld over voor nieuwe boten. Goede boten zij wel belangrijk, we zijn ten slotte een roeivereniging.
Moeilijk was het om twee keer als voorzitter te beslissen dat de Purmererondrace wegens najaarsstormen niet door kon gaan. De wind maakte het ook onverantwoord om met de botenwagens naar Purmerend te rijden. Je moet dan 's morgens om zes uur iedereen gaan afbellen. De Purmererrondrace was een prachtig evenement het zou mooi zijn als zoiets weer eens terugkwam.
De kans om een ervaren roeier eens te vragen naar tips voor leuker roeien levert een verrassend antwoord op. Waar Wim en Dick een advies gaven van stap eens in een andere boot, zegt Jaap zoek een goede ploeg en ga daar leuke dingen mee doen en houd dat als vaste basis. Dat advies heeft hij in ieder geval zelf ter harte genomen! 

×
Blijf op de hoogte

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Al een account? Hier aanmelden
donderdag 22 februari 2024