2 minuten leestijd (488 woorden)

Het wordt weer winter. Of niettan?

Onlangs kreeg ik van het bestuur een document onder ogen van de FISA over veiligheid. Het was 12 bladzijden groot, maar het gelezen hebbende, kwam ik tot de conclusie, dat je nog zo veel algemeenheden over veiligheid kan debiteren, dat het je duizelt, maar dat de lokale omstandigheden voornamelijk bepalend zijn voor de veiligheid op je club en dat dan duidelijk en tot in detail neergepend. Een mooi voorbeeld vind ik nog steeds: bij mist mag je niet roeien als je de brug richting Ilpendam niet kan zien.

Op dit moment doet Prins Herfst erg zijn best om zich meteorologisch waar te maken, maar met Koning Winter weet je het nooit de laatste jaren. Als we een herhaling van zetten krijgen, zouden we zomaar weer de kerstvakantie roeiend kunnen doorbrengen.

Hieronder staan wat bekende en wellicht minder bekende regeltjes, tips en aandachtspunten. Hele bekende, zoals niet roeien bij windkracht 6+, heb ik buiten beschouwing gelaten.

 • Als stuur kleedt je je warm aan. 3 lagen isoleren je beter, dan 1 warme trui. Dekentje voor de benen?
 • Houdt goed stuurboord en komt er een tegenligger aan ,die (gedeeltelijk) in je vaarwater zit, neem dan niet klakkeloos aan, dat hij/zij wel opzij zal gaan.
 • Focus je niet geheel op de roeiers, maar kijk ook om je heen. Obstakels zijn altijd mogelijk.
 • Grotere vaartuigen hebben voorrang op kleinere en roeiboten zijn slecht zichtbaar. Pas als je de persoon in de stuurhut kan zien, weet je, dat hij jou ook kan zien.
 • Draag als boegroeier of als skiffeur opvallende kleding of een geel vestje.
 • Bij calamiteiten, zoals omslaan, materiaalpech, vastzitten aan lager wal, blessures, plotselinge gezondheidsklachten, aanvaringen etc. is het handig als je een isolatiedeken bij je hebt en een telefoon in waterdichte verpakking.
 • Houdt er rekening mee, dat het vlot spekglad kan zijn. Ik heb aardige duikelingen gezien afgelopen winter.
 • Heb je als skiffeur je verantwoordelijkheidsverklaring ingevuld ivm het skiffen in de winter. En zo'n achteruitkijkspiegeltje is ook erg handig.


Tenslotte nog dit:

Er is nu wel genoeg ingebroken en gestolen c.q. vernield op de club en aangezien we er niet vanuit gaan, dat het een inside-job betreft beklemtoon ik dit:

 • Gebruik de deur naast de kleine loods als je met je ploeg of alleen gaat roeien en er is verder geen ander in de soos. De mensen van de onderhoudsploeg op dinsdag hebben ook geen ogen in hun achterhoofd.
 • Doe alle loodsdeuren op slot van binnen en leg geen steen voor de loodsdeur. Sluit de zijdeur af met je sleutel van de toegangsdeur.
 • Ga voorzichtig om met ons dure materiaal. Het is geen plastic bad-eendje wat je meekrijgt. Er is de laatste tijd een paar keer schade gemaakt. Dat is weggegooid geld van ons allemaal. En de mensen van de materiaalcommissie hebben het druk genoeg.

Ik wens iedereen op deze mooie club een fijne winter met weinig vorst en veel roeiplezier.

Dick Kniepstra,
veiligheidscoördinator

×
Blijf op de hoogte

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Al een account? Hier aanmelden
zaterdag 03 december 2022