De Avondtocht van 2013
Avondtochten hebben we al langer in de vereniging en ik ben er zelf dol op.
Maar dit was mijn 1e als Toercommissaris. Dat maakt het toch een beetje anders.
Hoe bereid je zo iets voor, voor een grote gezelschap? Tijdens de "ideeënmarkt" die Marijke vorig jaar had georganiseerd kwam een midzomer-avondtocht al naar voren als zeer gewenst en had Riet Kuipers zich aangemeld als mede-organisator. Dat scheelt al weer.
Om de tocht een ander karakter te geven. Had ik een roeitocht naar Edam voorbereid met onderweg historische informatie en een pauze bij de Kanovereniging Edam. Een mens leeft niet van roeien alleen, toch?
Maar wat moet je halen? Hoeveel eten die roeiers eigenlijk? Zelf vlees laten meenemen scheelt al een boel. Maar hoeveel stokbrood gaat erdoor en vergeet de satésaus niet.
Met wat donkere weersvoorspellingen krijg je daarbij de vraag: En Wie Komt Er? Buienrader.nl gaf al een paar dagen aan: in de middag droog, alleen rond 21:00 uur een dunrandje bewolking met een paar rode stipjes. Wel wat wind. Op vrijdag nog een paar jeugdleden die mee wilden, het wordt gezellig. Nog maar wat extra stokbrood inslaan. Zaterdag alles in de koelkast van de Soos en nu maar afwachten.
De middag was niet echt inspirerend voor roeien, meer voor een goed boek bij de kachel.
Hans van Hans belde nog op of het wel doorging? "Ja natuurlijk het wordt droog" verklaarde ik hoopvol. Om 18:00 uur was het droog. Al vast maar naar de vereniging. De boten klaar leggen. Lampjes zoeken en op de boten monteren. Frans is de 1e en gestaag komend de deelnemers binnen. Van de jeugd bleek alleen Bart tot de Bikkels te horen. De anderen hadden via What's Up al door dat het "een beetje minder weer" zou worden?
Bootindeling aanpassen, Jaap belt: "ik kom, maar iets later. Nog even vlees halen." Boot indeling aanpassen. Rietgans eruit, Wheermolen erin. De Casarca en de Alk gaan alvast weg. Bijna de route en de historische beschrijving vergeten mee te geven. Zo snel zitten ze in de boot. Als Jaap er is gaan we met de Wheermolen op pad. We halen ze natuurlijk zo in. "Wat stuurt dan ding gek, of beter niet? Hij luistert niet naar het roer. "Zeker het verkeerde roertje" roept Frans even optimistisch als altijd. Het stuurtouw blijkt gehaakt te zitten achter de roerpen. Beetje zwiepen en trekken, opgelost. Maar de Wheermolen zwalkt als een dobberende eend. "Ik dacht dat Frans kon roeien maar hij diept en sjort bij het leven". "Kunnen we laten lopen?" vraagt Frans "mijn riemen zitten verkeerd om."
Afijn de twee anderen boten zijn allang uit het zicht verdwenen en we hebben heel wat kilometers goed te maken. Dat doen we dan ook de heren hangen aan de riemen. Onderweg probeer ik de, geheel op roeien gerichte hersenen, iets van historische informatie bij te brengen. Jaap pareert dan weer met historische Club informatie. "Wie woonde hier? Welk lid woont hier het dichtste bij?" Het is gezellig en de heren krijgen het warm. Jaap wil zijn jas uit (daar krijgt hij nog spijt van). We passeren de Alk die met voetenbord problemen kampt. Wij voorzien Hans en Hans met vriendelijk commentaar als: "Ligt het wel aan het voetenbord of aan de voeten?". Pas bij het 1e gemaal halen we de Casarca in. Eigenlijk het 2e gemaal maar die van de Koog telt niemand mee; die is kennelijk te onooglijk.
Bij Edam in de kom BB uit en de drie bruggen onderdoor inclusief de lage brug. Als we het Hof van Holland zijn gepasseerd en langs 't Marken roeien barst het dunne wolken randje van buienrader.nl los. Voordat Jaap naar zijn regenjas kan kijken zijn we doorweekt. Maar allemaal dapper blijven lachen. Jaap kan moeilijk kiezen. Eerst zijn jas of eerst zijn telefoon redden van de verdrinkingsdood.
De bui is net zo snel over als hij langs kwam. Maar hij laat wel een "afdruk" achter in de vorm van flink wat kielwater.
Als we na de Pieterbrug de Kanovereniging passeren, zien we iemand achter de ramen zwaaien. Gelukkig, ze hebben toch op ons gerekend. Voor hetzelfde geld waren ze naar huis gegaan. Maar stoer als we zijn maken we het rondje af door naar de zeesluis te roeien.
Er gloort hoop aan de horizon. In Purmerend schijnt de zon. Maar eerst even pauzeren. De kanovereniging heeft net als wij vlotten. Alleen niet berekend op van die lange-ende, zoals onze C4. Maar we zijn wel wat gewend. Alleen nu zijn de twee vlotten geblokkeerd voor de volgende boten. Hup dan maar op de kant en omkeren. Wat een water komt eruit. Dat scheelt wel 50 kg bij het roeien. En daar komen de andere boten. Doorweekt, maar blijven lachen. Kijk dat is het bikkel werk. Die met een regenjas lachen natuurlijk het best.
De Kanovereniging heeft niet alleen een toilet voor de verkilde blaas maar ook een centrifuge. Hans meld zich daarom even later zonder bovenkleding in de kantine.
Riet vind het prima. Of er nog meer heren hun kleding willen drogen? Koffie en thee worden gretig genuttigd net als de aanwezige kano's. "Water wetenswaardigheden" worden uitgewisseld en dan gaan we weer terug. Het valt Jaap ineens in dat de bocht ná de Damsluis wel erg krap wordt voor een C4, zelfs mogelijk niet haalbaar. Tja 2 km. strijkend onder bruggen door terug is niet echt wat we willen. Daarom laten we dit fraaie stukje langs de Voorhaven voor wat het is, en gaan als snelle boot de bbq alvast aansteken. Al mijn historische kennis heb ik al over de roeiers uitgestort en ik laat de stuurplek over aan Rene. Een fraaie regenboog beloofd ons een goede thuisvaart.
We vliegen terug. De Overwhere is niet de makkelijkste boot maar als je hem onder controle krijgt wordt het mooi roeien. Buiten Edam hebben we een prachtig uitzicht. Precies tussen twee brekende lila gekleurde wolken schijnt een volle maan. Het geheel doet onrealistisch, bijna magisch realistisch, aan. (Dat voor de cultuur liefhebbers onder ons.)
Terug op de vereniging ruimen de anderen de boot op en stort ik mij op het ontsteken van de bbq. Veel aanmaakblokjes en wapperen. Frans lost mij later af. Als de 2e boot aankomt beginnen de briketten al te gloeien.
De Alk heeft wat vertraging. De bocht afsnijden tussen twee palen door bleek niet handig als daar een fuik tussen zit. De betekenis van "In een fuik lopen" wordt pijnlijk duidelijk. Als alles is opgeborgen. Droge kleren aangetrokken de wijn vloeit en de bbq gloeit, sluiten we een geslaagde roeitocht af.
Alle deelnemers bedankt volgende keer weer.
Cees de Groot
When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.
Reacties