3 minuten leestijd (519 woorden)

2e zelfgeorganiseerde tocht 2021

Gisteren hebben we de 2e (zelf georganiseerde) dagtocht gevaren. Vooraf had ik slapeloze nacht doordat er opeens veel mensen afvielen en ik dus lag te piekeren hoe ik de bootindeling moest opvullen. De boot moest niet te lang zijn ivm wat krappe bochten onderweg, niet te zwaar ivm het over de weg heen tillen. Er moest wel een stuurman/vrouw inpassen zodat we niet het hele traject hoeven te roeien etc. Eenmaal bij de vereniging kwam er spontaan iemand aansluiten die zich afgemeld had en hadden we weer een perfect aantal. Precies 3 wherries.

Met 9 enthousiaste mensen (de oudste was 87 jaar!) stapten we, na de koffie in de boten en gingen we op weg. Bijzonder was dat een van de boten omgebouwd is tot zeilwherrie. Als er wind is, wordt 1 van de roeiplekken gebruikt om een zeilmast neer te zetten. De roeier gaat dan liggen. Bij bruggen moet de mast er weer uit en neemt de spierkracht het weer over. Helaas voor Rob, Inge en Ronald was er niet zoveel wind gisteren maar ze hebben regelmatig toch een stukje kunnen zeilen.

De route ging langs Ilpendam, via het Stinkevuil naar Monnickendam. Door de sluis (dat was nog even opletten want er zijn er 2 en met de verkeerde zouden we op de Gouwzee en daarna het IJsselmeer uitkomen ?) en vervolgens door de grachtjes van Monnickendam. Voor een roeiboot zijn die heel smal, zeker omdat er al veel bootjes aan de kant liggen. De vele bruggetjes maakten de uitdaging compleet. Even picknicken tegenover het gemeentehuis en weer verder. Onder de provinciale weg door, en via het meertje bij Overleek en een smal prutslootje - met haakse hoeken en borden midden in de doorgang - op naar de kano-overhaal. Het laatste stukje was Ronald (na enige aanmoediging) zo lief om de laatste 2 boten vanaf de kant voort te trekken. Het laatste stuk terug naar Purmerend viel mij zwaar. Mijn hele lichaam begon te piepen en kraken maar eenmaal met een wijntje en wat lekkere hapjes op tafel op het terras is dat snel vergeten. Moe, maar heel voldaan lag ik gisteren op tijd in bed.

Lijkt het je ook leuk om dit soort tochtjes te maken? Deze zaterdag is er bij de roeivereniging open dag (van 11 tot 15 uur) en kan je het eens proberen. Ook kan je 's middags zien hoe sommige jeugdleden gaan afroeien (net als afrijden voor een rijbewijs leg je bij een roeivereniging per type boot een soort examen af waarna je vrij bent om zelf een boot te pakken en lekker te gaan varen).


Leontine Ricke

×
Blijf op de hoogte

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Al een account? Hier aanmelden
zondag 28 mei 2023