2 minuten leestijd (304 woorden)

Veiligheid: Windkracht 6

Hoe zachtkens glijdt ons bootje…. Nou, vandaag dus niet. Ciara, de eerste winterstorm raast om het huis. Misschien kon er vanochtend vroeg nog geroeid worden, maar nu zeker niet meer. Omdat het bestuur het belangrijk vindt om de diverse aspecten van veiligheid in de roeisport met enige regelmaat onder de aandacht te brengen, ben ik gevraagd daar periodiek wat over te zeggen. Dit is de eerste poging en onder deze omstandigheden is de inspiratie niet ver weg. Het maximum van windkracht 6 wordt vanmiddag moeiteloos overschreden. Tot nu toe zijn we deze winter verwend met een zacht briesje en wat hogere temperaturen dan normaal, maar ook dan is het onverstandig om er alleen op uit te trekken in een skiff. Drijvende obstakels, watervogels, (vissende) tegenliggers, bochten en niet goed achterom kijken –heb je al een spiegeltje- zijn soms moeilijk te vermijden risico's. Eén misslag kan genoeg zijn. Het water is toch wel erg koud nu en onderkoeld ben je zo. Met kramp is het lastig zwemmen, net als er weer inklimmen of op de kant kruipen. Ga dus altijd samen. Tenslotte nog dit. Als het stevig waait en je wilt keren, zoek dan altijd de luwte op aan hoger wal. Wanneer je aan lager wal het riet inwaait- en dat kan met een onverwachte windvlaag echt heel snel gaan- is het erg moeilijk om daar weer weg te komen. Afduwen gaat vaak nog wel, maar zodra je een haaltje wil maken, lig je weer in het riet.

Roei ze,
Dick Kniepstra,
veilgheidscoordinator.

PS. Vroeger dacht ik bij het woord groen aan gras, zeeziekte en biljarten. Nu kijk ik naar het vlot en denk aan de veeltalige waarschuwing op het bord: Het vlot is glad. En een handje ondersteuning mag ook als je nog geen 80 bent. 

×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Al een account? Hier aanmelden
Gast
dinsdag 24 mei 2022